sâmbătă, 17 martie 2012

Petatou: aperitiv cu masline si cartofi


Un aperitiv bun si dragut, de origine frantuzeasca. Pentru prepararea lui este nevoie de inele (sau, ma rog, forme) de desert termorezistente.

Pentru 4 persoane
600 g cartofi (de-aia nefainosi)
150 g masline negre (sau 100 g tapenada de masline negre)
cimbru
1 legatura mare patrunjel verde
200 g smantana grasa (crème fraiche)
200 g branza de capra (se pot folosi si alte feluri de branza, chiar si cascaval in felii de ca. 2 mm, dupa preferinte)
4 galbenusuri
6 lingurite otet (de preferinta balsamico)
100 ml ulei (de preferinta de masline)
sare, piper

Cartofii se fierb in coaja, apoi se curata de coaja si se taie in bucatele.
Smantana se infierbanta intr-o tigaie si se lasa pe foc mic la redus.
Maslinelor li se scot samburii si se toaca marunt (daca folositi tapenada, binenteles ca sariti peste pasul asta).
Cartofii se amesteca cu cimbrul, maslinele si 4 lingurite otet, la sfarsit se sareaza si pipereaza.
Galbenusurile se freaca bine (cel mai bine cu mixerul) si li se adauga, putin cate putin, smantana calda (aia din tigaie). Cam 2/3 din masa asta se amesteca cu cea de cartofi.
Pe o tava de aragaz se pune hartie de copt, apoi 4 inele de desert. Se umple cam pe jumatate cu masa de cartofi, care se apasa cu grija. Apoi se pune un strat de branza de capra, iar pe deasupra un strat din amestecatura de smatana cu oua.
Se dau la cuptorul preincalzit (220 - 250°C) 2 - 3 minute.

Patrunjelul se spala, sterge bine si se toaca marunt. Se amesteca bine cu ulei de masline, sare si piper.
 
Petatou-urile se servesc cu dressingul de patrunjel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...