luni, 7 februarie 2011

Rata la cuptor


Am incercat multe retete de rata facuta la cuptor, dar asta e reteta vietii! Foarte simplu si iese o rata cu pielea crocanta, iar carnea e moale ca untul!
Reteta apartine d-rei  Jensen. Si acum trebuie sa va povestesc despre ea, grozava domnisoara asta!
La sfarsitul secolului XIX moare sotia domnului Melchior, un profesor din Copenhaga, la nasterea fiului lor, Lauritz Melchior. Tatal a cautat o menajera care sa aiba si grija de copil si a dat de domnisoara Jensen ( a se citi Iensen). Ea si-a dat seama ca baiatul are o voce deosebita si, pentru ca tatal lui nu avea mijloacele financiare, l-a tinut la facultatea de cantari (Conservator? cine stie cum s-o chema in Danemarca). Va dati seama ca nici ea nu era tocmai bogata, asa ca a inceput sa scrie carti de bucate ca sa adune bani. Retetele ei sunt si foarte economice si fara fitze. In general si pentru timpurile noastre neinteresante, dar pentru vremurile alea foarte de ajutor, deci cartile ei de bucate au avut mare succes.
Din pacate a murit cu cateva luni inainte de premiera lui Lauritz in Bayreuth, deci nu i-a putut urmari deloc cariera.


1 rata de ca. 2 kg
2-3 mere
10-12 prune uscate
calvados sau cognac cat sa acopere prunele
sare, piper
pelin de camp (artemisia vulgaris) uscat

Prunele se pun la inmuiat in calvados/cognac cateva ore.
Se amesteca sarea cu piperul si pelinul uscat si se freaca rata pe dinauntru si pe dinafara cu amestecul asta. Merele (daca vreti, le puteti curata de coaja) se taie in patru si li se scoate casuta cu samburi. Se umple rata cu sferturile de mere si prunele uscate, se coase taietura inferioara. Se da la cuptorul rece, cu pieptul in jos, asezata pe gratar cu o tava dedesubt (deci rata sa nu fie direct pe tava). Se da cuptorul la 160°C. Dupa 45 de minute se indeparteaza grasimea scursa in tava (eu inlocuiesc tava cu alta), se pune o cana de apa in tava si se intoarce rata cu pieptul in sus. Se lasa doua ore acolo.
Atentie cand o scoateti din cuptor, e asa de frageda incat puteti ramane cu o bucata in mana daca trageti mai tare de ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...