duminică, 7 noiembrie 2010

Chocolate, Walnut & Amaretto Cake de la River Cafe (London): prajitura cu ciocolata, nuci si Amaretto


Claudia de la Fool for food a facut o practica scurta si la River Cafe in Londra, locul de unde au pornit-o multi bucatari deveniti cunoscuti: Jamie Oliver, Hugh Fearnley-Whittingstall, Sam Clark. Rose Gray (RIP, 2010) si Ruth Rogers, fondatoarele cafenelei, au scos si cateva carti de bucate, din auzite cica foarte bune si folositoare.
Dupa spusele Claudiei bucatarii lucreaza dupa cartea de bucate pentru ca in bucataria cafenelei bucatarii nu au locuri fixe de lucru, ci fiecare trebuie sa faca de toate. In plus cartea de meniu se schimba destul de des.
Reteta de prajitura cu ciocolata, nuci si Amaretto se gaseste in cartea River Cafe Cookbook Green.

200 g miez de nuca tocat mare din cutit (cu cat nucile sunt mai proaspete, cu atat mai bine)
380 g migdale macinate
380g unt moale
100 g faina
380 g zahar
3 batoane de vanilie tocate marunt (da, cu tot cu coaja ☺)
5 oua mari, daca se poate de taran
1/2 lingurita praf de copt
125 ml Amaretto (merge si coniac, un alt lichior si, asta dupa capul meu, chiar un whiskey moale si dulceag à la Southern Confort)

Glazura de ciocolata
200 g ciocolata cu cel putin 70% cacao
50 g unt

Se freaca spuma untul cu zaharul, apoi se adauga migdalele si vanilia, se amesteca bine. Apoi se adauga ouale, unul cate unul.La sfarsit se amesteca usor si nucile, faina, praful de copt, iar la urma urmei Amaretto.
Aluatul se pune intr-o forma rotunda termorezistenta unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt (eu am folosit-o pe cea de silicon, care nu trebuie nici unsa, nici n-are nevoie de hartie) si se da la cuptorul preincalzit (160°C) 1 1/4 ora. Se lasa la racit pe un gratar.
Pentru glazura se topeste ciocolata impreuna cu untul la bain-Marie, se lasa un pic la racit (cat sa ajunga la temperatura corpului uman), apoi se intinde pe blatul scos din forma.
Se serveste ori cu frisca batuta neindulcita, ori, original ca la River Cafe, cu  o lingura de crème fraiche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...