miercuri, 13 octombrie 2010

Flammkuchen, tarte flambée: tarta alsaciana cu smantana, ceapa si bacon

Ceva clasic, pentru mine compatibil mai ales cu toamna, cu un pahar de must sau vin proaspat.
Originara din Alsacia, se punea in cuptor inainte de a coace painea pentru a controla daca are temperatura potrivita.
Exista discutii nenumarate daca reteta clasica e cu aluat dospit sau nu, dar nimeni n-a ajuns la vreo concluzie. Mie mi se par delicioase ambele variante, aici varianta cu aluat nedospit, merge repede si-i usor de facut, numai buna si pentru o cina.


Pentru 4 persoane sau 2 infometate
220 g faina alba
2 linguri ulei
125 ml apa
200 g crème fraiche sau, mai bine, crème double (smantana foarte grasa)
200 g ceapa
100 g bacon la bucata
sare

Se face un aluat din faina, ulei, apa si sare. Daca este nevoie se mai adauga niste faina, nu are voie sa fie prea licpicios. Ceapa se taie in felii subtiri (si aici trebuie sa laud taietoarea Borner, merge tare repede si bine treaba cu ea), baconul in fasii subtiri.
Aluatul se intinde subtire: eu l-am intins cu sucitorul direct pe o bucata de hartie de copt, apoi se pune pe gratarul de la aragaz (se poate pune si pe-o tava, dar mie mi se pare ca iese mai bun pe gratar). Se unge cu smantana lasand marginile libere cativa milimetri, apoi se presara rotocoalele de ceapa si pe deasupra bastonasele de bacon.
Se da la cuptorul preincalzit (la cea mai mare temperatura, de obicei 225-250°C), pe sina din mijloc, si se lasa 15-20 minute.
Cea mai buna este calduta, impreuna cu un pahar de must sau vin proaspat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...