joi, 14 octombrie 2010

Flammkuchen, tarte flambée, tarta cu smantana, ceapa si dovlecei 1

O forma mai moderna si fitoasa a tartei clasice. De data asta cu aluat dospit si cu mai putine grasimi. Binenteles ca se poate face si cu celalalt aluat, de la tarta clasica.

Pentru 4 portii sau 2 pentru guri infometate tare
250 g faina alba
10 g drojdie proaspata
1 priza zahar
100 ml lapte prins (buttermilk, laticello, babeurre)
2 linguri ulei (de masline am pus)
sare
100 g ceapa esalota
1 dovlecel mic
1 ramura cimbru
3 fileuri de ansoa (de la borcan, in ulei)
125 g smantana degresata (10% grasimi), sour cream
1 lingurita suc de lamaie
piper
cateva felii de sunca de care va place sau aveti prin casa: cruda, de ex. (Parma, Serrano). Eu am folosit una din carne de vita

Drojdia se dizolva in putina apa calduta si se presara zaharul pe deasupra. Se pune faina intr-un bol, se face o gaura in mijloc, in gaura se pune drojdia dizolvata si se amesteca cu putina faina de pe margine. Se adauga laptele prins, uleiul si 1/2 lingurita sare. Se framanta pana se obtine un aluat elastic care se pune la un loc caldut (de ex., in cuptorul incalzit la 50°C) 30 minute sa creasca.
Esalotele se taie in felii foarte subtiri, dovlecelul la fel. Se iau frunzele de cimbru de pe ramurica si se pun intr-un bol. Fileurile de ansoa se toaca marunt, se pun si ele in bol. Se adauga smantana, sucul de lamaie, se sareaza si pipereaza bine si se amesteca.
Aluatul crescut se mai framanta o data scurt, apoi se imparte in 4 parti egale. Fiecare parte se intinde cu sucitorul (pe blatul presarat usor cu faina) intr-o forma ovala. Se pun pe tava de aragaz acoperita cu hartie de copt (mie mi-au incaput numai cate 2 bucati pe-o tava), se ung cu smantana, se presara cu esalote, apoi cu felii de dovlecel. Se pipereaza. Se dau la cuptorul preincalzit la temperatura maxima (225 sau 250°C) 7-8 minute. Cand sunt gata se pun feliile de sunca si, cine doreste, poate turna putin ulei de masline pe deasupra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...