joi, 21 octombrie 2010

Cum se prajeste steakul, biftecul; in varianta asta la sfarsit cu unt de cardamon

Biftec sau steak este o bucata de carne de vita, groasa de cel putin 2 cm, care se prajeste ori la tigaie, ori pe gratar. Cui nu-i place decat carnea facuta bine, mai bine sa nu manance asa ceva, mi se pare pacat de la Dumnezeu ca asa o bucata de carne sa fie prajita pana iese totul din ea si de cele mai multe ori e uscata (inafara de asta exista multe alte feluri de preparare la care carnea este facuta pana la ultima fibra, dar nu prajit).
Asta este o metoda universala pentru prajit steakurile si acestea ies perfecte. La sfarsit spun de untul pe care l-am facut azi la steak, cel cu cardamon.
Tocmai pentru ca este o mancare pura, e importanta calitatea carnii.

Se socoteste cate o bucata de carne inalta de 2 pana la 6 cm de persoana. Se plateaza usor cu dosul palmei fiecare bucata. Se infierbanta la foc mediu o tigaie, se pune putin ulei in ea, se asteapta sa se infierbante si el. Uleiul nu are voie sa arda, sa iasa fum din el, asta inseamna ca focul e mult prea tare! Se pun bucatile de carne in tigaie si se prajesc pe toate partile pana prind o culoare frumoasa. Dupa cum am spus la unul dintre sfaturi, se dau apoi la cuptorul preincalzit (100°C), direct pe gratarul aragazului, cu o tava de aragaz pusa dedesubt (eu pun folie de alumniu pe tava ca sa nu trebuiasca s-o spal dupa aceea ☺, iau numai folia si-o arunc la gunoi). Se lasa cam 10-12 minute pe centimetru de inaltime, deci cam 25 de minute pentru cele de 2 cm. Alea inalte bine, de 6 cm, le las cam o ora inauntru. E bine sa le intoarceti de pe o parte pe alta cam la un sfert de ora, dar nu-i obligatoriu.
Stergeti bine cu niste hartie de bucatarie tigaia in care ati prajit carnea si incalziti la foc mediu niste unt (sau unt cu plante, cu condimente - de ex. cel postat dedesubt), scoateti steakurile din cuptor si le dati pe ambele parti prin tigaie, la foc mic. Se sareaza (in cazul asta chiar recomand fleur de sel) si pipereaza si sunt gata de mancat.

Unt de cardamon
pentru 4 steakuri marisoare

1 lingurita capsule de cardamon verde
4 linguri unt
1 catel usturoi
maduva de la 1/2 baton vanilie
4 ardei iuti rosii

Cardamonul se prajeste usor (la foc mediu) in tigaie, fara grasime. Se aduga untul si se asteapta pana cand s-a topit. Usturoiul se taie in felii, se adauga impreuna cu maduva de vanilie si ardeii iuti la unt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...