luni, 26 aprilie 2010

Tort de lichior de oua

Un tort care arata bine, dar care are si niste puncte minus: rulourile cu ciocolata se inmoaie de la crema (de aceea e bine sa cumparati mai multe rulouri si sa mai serviti vreo doua pe langa fiecare felie de tort) si, pentru cine are copii, acestia nu vor putea manca din tort pentru ca-i totusi mult alcool in el (si predomina si gustul de lichior).




Blatul
90g zahar
3 oua
70g faina
20g cacao

Crema
3 oua
100g unt moale
100g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat sau maduva de la un baton de vanilie
250 ml lichior de oua
500 ml frisca lichida neindulcita
8 foi gelatina
38-45 rulouri de napolitane in ciocolata pe jumatate (depinde de cate sunt in pachet si de cat sunt de mari, eu am luat cu cate 18 bucati in carton si mi-au trebuit 38 bucati; am luat jumatate trase in ciocolata cu lapte, jumatate in ciocolata amaruie, asta se face dupa preferinta)

Blatul: se bat ouale cu 3 linguri de apa calduta 5-7 minute. Se adauga zaharul si se mai bate 3-4 minute. Se incorporeaza si faina si cacaua cernute. Se toarna masa intr-o forma rotunda, tapitata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit (175°C) 20 minute. Se lasa sa se raceasca si se scoate din forma.
Gelatina se inmoaie in apa rece. Se bate untul cu zaharul pudra si cu zaharul vanilat. Ouale se despart in albuse si galbenuse, albusele se bat spuma, iar galbenusele se adauga masei cu unt. Din lichior se pun 2-3 deoparte, iar restul se incorporeaza in crema cu unt. Gelatina se scurge/stoarce de apa si se topeste la foc mic si se adauga cremei. Crema se da la rece pana incepe sa se intareasca. Intre timp se bate frisca. Cand crema a inceput sa se intareasca se adauga si albusele batute spuma, si 3/4 din frisca.
In jurul blatului se pune un cerc (ori cel de la forma de copt, ori altul), se pune putina (!) crema in jurul blatului, pe margine, apoi se aseaza rulorile de napolitane (cum vreti voi, unul cu ciocolata in sus si unul cu ea in jos sau cate doua, sau toate cu ciocolata in sus, fiecare cum gaseste ca-i mai frumos) pe margine. Se toarna restul cremei in mijloc si se niveleaza. Din restul de frisca si lichior se fac ce ornamente vreti. La ornat se mai pot folosi praline, ciocolata rasa etc. Se da 4-5 ore la frigider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...