duminică, 8 noiembrie 2009

Piept de gasca cu sos de vin fiert, sufleu de galusti de paine


Piept de gasca cu sos de vin fiert

Reteta pentru 4 persoane
2 piepturi de gasca
250 ml vin sec rosu
4 cl rom
4 lingurite zahar
1 rulou scortisoara
4 cuisoare
1 portocala netratata chimic
250 ml supa concentrata de gasca sau de rata
Sare, piper, unt

Se caramelizeaza zaharul, se stinge cu vinul si se adauga scortisoara, cuisoarele si coaja de portocala. Se lasa la redus cateva minute, apoi se ia de pe foc. Se adauga romul.
Piepturile se sareaza, pipereaza si se pun cu partea cu piele pe gratarul unei forme de facut friptura. Se da la cuptorul rece caruia i se da drumul la 180°C. Dupa o ora se scoate grasimea cursa in forma si piepturile se ung usor cu vin fiert. Restul de vin fiert se pune in forma. Piepturile se lasa cu partea cu piele in sus si se da totul iar la cuptor. Temperatura se reduce la 130°C si se lasa acolo doua ore.
Cand este gata se toarna sosul de vin fiert intr-o oala, se degreseaza daca este nevoie, se fierbe cu supa de gasca sau rata, se lasa la redus. La sfarsit se monteaza cu unt foarte rece (sa se lege).
Piepturile de gasca cantaresc intre 800 si 1500 g. Doua ore ajung pentru piepturile de 800-900 g. Daca piepturile voastre cantaresc mai mult, lasati-le o ora mai mult la cuptor la 130°C. Cand sunt gata trebuie sa aiba crusta. Daca pielea nu s-a transformat intr-o crusta, dati cuptorul 5 minute la 250°C.



Sufleu de paine
Reteta pentru 6 sufleuri mai mici sau 4 mai mari

3 chifle vechi sau 200 g paine alba tot mai veche (trebuie sa fie ceva mai uscata) taiate in felii subtiri
1 ceapa tocata marunt
150 g costita slaba taiata in cubulete
2 oua
125 ml frisca lichida
2 albuse
3 linguri patrunjel verde tocat marunt
Sare, piper, unt pentru uns formele

Ceapa se caleste cu costita. Ouale se despart in albuse si galbenuse. Albusele (toate 4) se bat tare. Galbenusele se adauga la paine, costita cu ceapa, impreuna cu frisca si patrunjelul, la sfarsit se condimenteaza cu sare si piper.
Formele de sufleu (sau muffin) se ung cu unt, iar cuptorul se preincalzeste la 180°C. In el se pregateste o bain Marie in care se vor pune formele la copt.
Albusurile batute se amesteca incet si putin cum asa de paine, apoi se pune in formele unse. Se pun in forma cu apa din cuptor si se lasa 25 minute la cuptor. Se servesc imediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...